Hur tar man hand om sitt tak

ta hand om ditt tak

Första steget för att se vad som behöver göras med taket är att ta en promenad runt byggnaden för att visuellt inspektera hur allt ser ut. Trasiga och hängande stuprännor och annat som man ser redan från marken är en bra början för att börja processen med att ta hand om sitt tak.

Det finns en mängd saker som kan behöva åtgärdas och att föra en lista över detta är en viktig del i att säkerställa att man gör allt som behöver göras. Efter inspektionen så ska man självklart ge sig upp på taket för att se om det saknas tegelpannor eller om det finns sådana som ligger fel.

Det gäller även att varje år förbereda sig för att vintern kommer och åtgärda de saker som krävs innan det börjar frysa till.

Ta hand om sitt tak inför vintern

För att verkligen visa hur man tar hand om sitt tak så gäller det att läsaren har en viss inlevelseförmåga i vad som kan hända om man till exempel inte har rensat stuprören från löv och kvistar. För om stuprören blir blockerade och det samlas vatten ovanför så kan stuprören spricka när vattnet fryser. Det är en av många saker som behövs åtgärdas inför vintern och är basalt för att man ska hålla sitt tak i ett bra skick. Detsamma gäller för skorstenen som ofta får hyresgäster under sommaren då det byggs fågelbon och annat som under vintern kan hindra användandet av den öppna elden eller kaminen.

Grundläggande regler för hur man tar hand om sitt tak

Som vi påbörjade den övre delen av artikeln så är det otroligt viktigt att man först gör en visuell inspektion av taket både från marken men även genom att gå upp på taket. Om det krävs inköp av nya tegelpannor eller annat så ska man inte börja arbetet innan man har allt man behöver. Det gäller även redskap och verktyg som man kan behöva för att fixa allt som kan behövas.

Första steget i hur man tar hand om sitt tak är att lägga tegelpannorna tillrätta om några ligger fel men även rensa bort löv och kvistar samt ta bort mossa. Nästa steg är självklart att rensa ut skorstenen både för att det hindrar röken under vintern från att komma ut ordentligt vilket ofta kan leda till att röken istället hamnar inomhus men även för ventilationen.

Rensa ut stuprännor och stuprören då detta utöver vad vi nämnt ovanför även kan leda till översvämningar och i värsta fall att man får fuktskador om vattnet inte flyttar sig bort från taket. När man är klar kan man gott unna sig en taklagsfest. Det harm an normalt sett bara när man bygger ett nytt hus och taket är på plats. Man firar då att huset är tätt och det är ju det man säkerställer även vid ett underhållsarbete.

Att tänka på när man tar hand om sitt tak

Då detta är en artikel om hur man tar hand om sitt tak så är det främst de ovanstående delarna av artikeln som visar på vad som krävs för att hålla taket i bra skick. Men det kan även vara så att man kanske känner sig osäker på hur man gör sådana saker som att rensa ut stuprör och stuprännor eller att lägga takpannorna korrekt. Om man känner redan från början att man inte vet hur man ska göra kan det oftast vara bra att fråga någon som vet eller kontakta en professionell.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *